ブログトップ

磨墨(するすみ)の秘密基地

surusumi.exblog.jp

家作り備忘録 39 A selfbuider's note

ひたすらレベル合わせの作業を続ける。あっちの砂利をこっちに、プレート掛けて、水糸からの距離を測る。全体が何とかプラスマイナス5mmの範囲に収まって来た。
b0229636_17395989.jpg

b0229636_1740492.jpg


この辺でええでしょ。まあ、この上にフーチンが載って、さらに布基礎の立ち上がり部分が載って、最後にオートレベラーというトロトロのモルタルが表面張力でレベルを出すまでにほぼ平坦に仕上げれば良いと思ってる。今はまだパチンコ玉をばら撒くと片側に寄って流れて行きます。
b0229636_1740065.jpg

翌日、近所の鉄工芸作家と陶芸家のご夫婦、Yさんから依頼があったので、隣の杉の木を枝打ち。鬱蒼と繁って暗いと言うことらしい。高さは12-3mと言うところか?真ん中辺りから下を払う事に。脚立で最初の枝まで登れば、杉は螺旋階段状に枝が出ているので登り易い。下から位置を確認して貰って、ザイルをセット。ラッペルしながら、プルージックで停止しつつ枝を落としながら下降。30分程で切り終わる。西側の空が一気に顔を出す。で、お終い。帰って作業の続き。
b0229636_1740196.jpg

お昼前にティータイム。椅子とテーブルを持ち出し、監督と家内と3人で木陰に入ってのんびりお茶を飲む。疲れが取れるのでミントティーを入れる。生葉のレモンバームとアップルミントにドライのこれもアップルミントをミックス。熱いがミントの清涼感は凄い。監督は木の棒を持って来て、投げろというので、しばしお遊びタイム。
b0229636_1740254.jpg

だいたい凸凹が取れて、次はフーチンの型枠設置。置いてみて交差部分以外の直線出し。砂利の真ん中は誤差無くても両端は綺麗に取れていないので、型枠をゴリゴリと前後に滑らせて収まる部分はそれで済ませ、どうしても掘り出す必要がある部分は除草用の鎌で角を直角に削って余分な砂利を取り除く。
b0229636_174044.jpg

四隅は角用のパーツを作っておいたのでそれをはめ込む。ほぼピッタリに収まった。今日は外側全周を終わらせて終了。
b0229636_1740578.jpg

家内が監督と先に帰ると言うので、もつ鍋用にニラを収穫。春一の柔らかいニラはメッチャ旨い、匂いもスゴい。生命力に溢れている。帰ったらそのパワーを貰おう。
b0229636_1740661.jpg

その日の夕方、Yさん宅から枝打ちのお礼にと近江牛の焼肉セットが届いた。すいませんねぇ〜^o^薪ストーブにスキレットを掛けて、鉄板焼きに。いや〜霜降り肉はとろけるようですな。ビールが進みます。

Just keep on correction of compacted pebble surface. By the end of the day discrepancies became less than 5mm plus or minus. The discrepancies will be eliminated after finishing top surface of foundation. I'll have three more steps to go. Current discrepancies are in tolerable range. So let's get to the next stage.

Next morning, a neighbor asked me to cut branches away spruce stood next to their house. These guys' been very nice to me since I bought premise of my bat cave. So this should be my turn to give it back. Japanese spruce grow their lower branches like spiral stairs. Once caught lowest steady branch, climbing was easy. Getting instruction where to start, I've fixed my rope and started rappelling down with braking by double prusik webbing. Branches are quite dry so that cutting them off should be very easy with hand saw. Needed no chain saw. Just about 30 minutes of work gave them good view on their west side of the house. Then back to my work.

Had a little tea brake out in the garden. Setting chairs and a table in the shade of big cherry tree. Mint tea is so refreshing. Mixing raw and dried apple mint with lemon barm produces the best combination for early summer drink. Surusumi found a little stick for fetch and watched me expectantly. So had a little play time.

After eliminating discrepancies, I've set footing mold and checked if the line cohesive enough. Even center of the surface flat enough, both side deforms a bit. When the discrepancies are minor, just let the mold slide several time until it fits. When the discrepancies are major, used tools to dig out pebble or soil. Fitting ready build parts on each corner looks quite secure. That was all for the day.

Late that afternoon, the neighbor brought me locally butchered beef compensate for my work early in the morning. The area is famous for its one of the best beef in Japan. I'm flattered but accepted the beef. No need to say it was a feast that night.
[PR]
by blacklabsurusumi | 2013-05-06 15:09 | セルフビルド | Comments(0)
<< 家作り備忘録40 A self... 家作り備忘録38 A self... >>