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磨墨(するすみ)の秘密基地

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家作り備忘録68 A selfbuilder's note

今週は日曜日の朝に、磨墨と小吉の早朝散歩を済ませてから、朝一の新快速で基地入り。先週墨付けを終わらせていたので、管柱最後のセット約20本を刻むだけ。月曜日まで休みだから、楽勝で終わるかな?
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お昼に、イキナリ「今から鹿の解体するから来い。」とご近所さんからメールが。作業にも余裕が(ホントは無いけど)あるので、「へいへい、行きます。」と返事して、すぐに駆け付けた。腸抜きと血抜きは終わっていたので、着替えて即参戦。4人いて経験者はワシと馬乗りのウマ子さんだけ。出来るだけ傷付けないように、筋膜を剥がしながら関節に到達して、腱を切るやり方で、前足と後足をバラして行く。
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ほぼ肉の塊になって来た。一番人気の背ロースを慎重に切り出すと、後は各人好きな所を自分用に取って行く。足とロースは猟師さんのもの。ワシはスジかテール周辺か迷って、テールに。シチューでもすっぺ。
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で、赤ワインで煮て、デミグラスソースいれて、流行りの肉ゴロゴロシチューを作ることに。
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下茹でして、一旦こぼし。水から煮て、安っすいカベルネソービニヨンを加えて、野菜を入れる。肉が柔らかくなるまで薪ストーブの上でコトコト煮ること3時間。死ぬ程腹減ったタイミングで喰ったから、メチャウマ(^o^)/
翌日の昼の分まで、腹膨れるまで喰った。
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基地のモミジも紅葉を始めた。綺麗な赤が出ない。冷え込みが少ないからだろう。
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お隣から柚子を頂いた。柚子は絶対必要やから、植えんとあかんな。
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なんとか、管柱が刻み終わって、来週から小屋組の母屋と束の刻みに入れる。やはり、年内建前は無理かな〜?

Took first limited express to reach bat cave on Sunday morning. As drawing cut line finished for the last sets of pillars last weekend, only cutting mortise out was left for today and Monday. While turning wheel saw, my phone rang. Aki-san, local friend kindly informed me that several deers trapped the morning and needed hands for butchering. And left me a phone number of a woman who operate the work. When I phoned, she was so in a hurry and said come now or too late. Well, I left all my cutting instruments as it was, and drove as instructed. When I arrived the place, deer was hanged and the whole guts were taken out already.

The rest was easy job. As I was one who did this job before, have shown other people how to cut meat. Using traditional Japanese reversed point, try not to make scars, cutting through bone joint and dislocate and snap by hand. Then scooped remaining meat away. Valuable meat such as Sir loins and hams go to hunter for trading. We take the rest. I've cut meat around tail out for stew of dinner tonight.

Tremendous hunger caused by cooking stew over wood stove about three hours. But it deserves. Started with boiling deer meat in flushing water. Pour over and restart boiling from cold water. An hour of boiling then put the rest of ingredients with a bottle of red wine. Then another two hours of cooking until the meat became so tender. Before withdrawing the pan out from stove top, put a can of cut tomato and a can of sauce. I couldn't complain about the taste.

Pillars all finished. Will get to start cutting roof supporting structure next week.
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by blacklabsurusumi | 2013-11-18 16:21 | セルフビルド | Comments(0)
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